Το πρόγραμμα “Αστεριών Δράσεις” στοχεύει στην ανάπτυξη του συνόλου των κοινωνικών δεξιοτήτων, δηλαδή των διαπροσωπικών σχέσεων, της επικοινωνίας, της υπευθυνότητας και της αυτοαντίληψης των παιδιών μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και εξωτερικών προγραμμάτων. Εικαστικά και μουσικοχορευτικά εργαστήρια, κουκλοθέατρο, ξεναγήσεις σε μουσεία, αφηγήσεις παραμυθιών, παιδικές συναυλίες, παιδικός κινηματογράφος και θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που συμμετέχουν οι ομάδες μας.Ταυτόχρονα σε κάθε έξοδο τα παιδιά διδάσκονται κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής και ασφαλούς περιήγησης σε δημόσιους πολυσύχναστους χώρους (Μετρό, εμπορικά κέντρα κ.α.) καθώς και διαχείριση χρημάτων όποτε υπάρχει η ευκαιρία. Τα προγράμματα πραγματοποιούνται 4 φορές το μήνα, ημέρες Σάββατο ή Κυριακή. Οι δραστηριότητες επιλέγονται με βάση την καταλληλότητα τους για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και την δυνατότητα προσαρμογής τους στις ανάγκες των παιδιών.

Τις ημέρες των σχολικών διακοπών (Χριστούγεννα – Πάσχα) πραγματοποιούνται ειδικά προγράμματα.
Το καλοκαίρι εφαρμόζεται καθημερινό πρόγραμμα που αρχίζει μετά το κλείσιμο των σχολείων και τελειώνει τον Αύγουστο. Περιλαμβάνει εξωτερικά προγράμματα, θαλάσσιες δραστηριότητες και εκδρομές.

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι οι δεξιότητες που αναμένεται να χρησιμοποιούμε με σκοπό την κατάλληλη και λειτουργική επικοινωνία σε κάθε μας αλληλεπίδραση με τους άλλους.Χωρίζονται σε 4 μεγάλες κατηγορίες:

 1. Διαπροσωπικές σχέσεις
 2. Επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική)
 3. Υπευθυνότητα
 4. Αυτοπεποίθηση – αυτοεκτίμηση.

Οι κοινωνικές δεξιότητες πρέπει να είναι κάτω από τον γνωστικό έλεγχο του ατόμου, γι’ αυτό η διδασκαλία και η εκμάθησή τους περιλαμβάνει το πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιούμε ορισμένες συμπεριφορές και ποιες είναι αυτές.

Επίσης, διδάσκεται το γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε άλλες συμπεριφορές οι οποίες είναι δυσλειτουργικές και έχουν αρνητικές συνέπειες για την επικοινωνία μας με τους άλλους.

Η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στοχεύει στην προσαρμοστική συμπεριφορά του παιδιού και την αποτελεσματική επικοινωνία με τους άλλους.
Η διδασκαλία τους εκτός του προστατευτικού περιβάλλοντος του σπιτιού ή του σχολείου αποτελεί εξέλιξη της θεραπευτικής παρέμβασης και επιτυγχάνει την ευκολότερη γενίκευσή τους στα διαφορετικά κοινωνικά σενάρια.

 • Κοινωνικές δεξιότητες (μαθαίνουμε να ζούμε όλοι μαζί)
 • Ενεργητική ακρόαση
 • Εκφράζοντας συναισθήματα, δίνω και παίρνω ανατροφοδότηση
 • Διαχείριση συγκρούσεων
 • Δεξιότητες άρνησης
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων αποφασιστικής στάσης
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων ενσυναίσθησης των άλλων
 • Δεξιότητες σεβασμού της διαφορετικότητας του άλλου (απόψεις, πολιτισμός, κουλτούρα κλπ)
 • Αξιολόγηση της ατομικής συνεισφοράς στην ομαδική εργασία
 • Δεξιότητες επιρροής και στήριξης ατομικών απόψεων και των επιλογών
 • Δεξιότητες δικτύωσης κινητοποίησης.

Τι μας κάνει ξεχωριστούς…..

Είναι το μοναδικό πρόγραμμα στον τομέα της ειδικής αγωγής το οποίο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις ανάγκες του κάθε παιδιού, προωθεί την κοινωνική εξέλιξή του, όχι μόνο μέσα στο πλαίσιο ενός κέντρου, αλλά και μέσα από μια πληθώρα δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και εξωτερικών προγραμμάτων.